Artdatabanken

Artdatabanken

2017-01-03

Vad har väl en liten webbsajt om små snäckor i lilla Sverige egentligen för betydelse? Kanske inte så stor egentligen, åtminstone inte för de flesta. För egen del var denna sajt ett sätt att dela med mig av kunskap och material jag fått genom min hobby – snäcksamling. Detta var något jag började med redan som lite pojke och som jag sen inte har kunnat sluta med. Så för min del har det mest handlat om terapi. Jag har inte haft några förhoppningar om ära och berömmelse, än mindre att kunna tjäna pengar på det. Men så plötsligt händer det!

En dag i våras fick jag ett telefonsamtal från ArtDatabanken (SLU). För tillfället låg de i startgroparna för ett verk om svenska landsnäckor. De hade sett min sajt och mina bilder. Deras fotograf hade gjort bedömningen att mina bilder var minst lika bra som det de skulle kunna åstadkomma, och dessutom var de ju redan färdiga. Alltså undrade de om de kunde få köpa mina bilder. Naturligtvis fick de det.

Det gick någon vecka, vi började prata om kontrakt och att jag kanske borde starta egen firma. Sen kom nästa fråga: Har du möjlighet att fotografera levande snäckor och sniglar också? Detta är något jag verkligen hade drömt om att göra och även hade påbörjat så smått, och nu kunde jag dessutom få betalt för det. Fast levande blötdjur är inget jag normalt har på lager hemma (förutom en flock glupska mördarsniglar) så det blev till att planera om. Sommaren som gått har jag därför spenderat mycket tid med att leta snäckor och sniglar i fält (mest i Skåne och Östergötland) för att fotografera på plats eller senare i studio. Det har varit jättekul! Cirka 75 arter blev det och nästa säsong fortsätter jag. Bland annat Jämtland, Gotland och västkusten står på agendan.

Jag kommer även att få möjlighet att komplettera de arter som jag saknar genom att fotografera dem på Naturhistoriska Museet i Göteborg. Detta sker i samarbete med Ted von Proschwitz som också kommer vara huvudförfattare till texterna.

Det senaste är att även sötvattenssnäckorna ska med i projektet. Så nu har det blivit ännu lite mer. (Det skulle vara kul att prova på undervattensfotografering.)

Det är tack vare detta som projektet med min webbsida stått still ett tag men nu plötsligt fått en massa nya bilder, speciellt på levande djur. När väl projektet på ArtDatabanken är klart och publicerat kanske det blir en ”konkurrent” till min sajt, men vad som händer då återstår att se.

Tillbaka till bloggens startsida

Dela på Facebook