Om...
...syftet...
När projektet med den här sajten drog igång fanns det ingen riktigt aktuell bestämningslitteratur för svenska blötdjur, varken för land, sjö eller hav. Nationalnyckeln hade tvingats lägga ned produktionen på grund av minskade anslag, så där fanns det inte så mycket hopp om att det ska dyka upp något. På webben kan man hitta en del bilder om man vet vad man letar efter, men bilderna på de små arterna är ofta dåliga och ibland föreställer de inte ens det man sökt efter.
Så varför inte göra något eget? Jag vet ju mycket om snäckor och musslor eftersom jag samlat sedan jag var liten, jag gillar att fotografera och dessutom är det ju kul med programmering.
...arterna...
I Sverige finns det ungefär 650 arter av blötdjur (snäckor, musslor, ledsnäckor, bläckfiskar m.fl.).
Av dessa lever cirka 450 i havet (marina). Några av dessa spolas ofta upp på stränderna och är då lätta att hitta, men de allra flesta lever både djupt under ytan och djupt ned i bottensedimentet och hittas därför sällan.
I limniska miljöer (sötvatten) finns det drygt 80 arter av snäckor och musslor
Då återstår drygt 120 arter av landlevande snäckor och sniglar (terresta gastropoda). Det är dessa man stöter på i skog och mark eller hemma i trädgården. Flera av dem är ju ganska iögonfallande, men de allra flesta arterna ser man dock sällan om man inte letar efter dem väldigt noga. Dels är många väldigt små (1-3 mm) och dels lever de en undanskymd tillvaro i skogens förna.
Det var med landsnäckorna som denna sajt tog sin början. Nu, i nästa steg, har även landsniglar och sötvattenssnäckor flyttat in. Dessutom har det tillkommit några landsnäckor.
Arterna presenteras med detaljerade bilder, kortfattad beskrivning och utbredningskarta. Än så länge är sajten inte komplett, och kommer nog aldrig att bli det heller. Dock finns det en checklista där alla kända svenska arter listas. För närvarande finns 126 arter avbildade. Några till är snart på gång.
...bilderna...
Alla 546 fotografier är tagna av mig.
De allra flesta av skalen är från min egen samling. För att göra sidan komplett har dock även skal från Göteborgs naturhistoriska museum använts för en del ovanligare arter. Några av bilderna föreställer arter som har hittats i Sverige, men där jag istället fotograferat ett utländskt exemplar. Fyndinformation och och eventuell annan samling anges i samband med respektive foto.
Flera av sidorna gör anspråk på att visa skalenliga bilder, t ex i naturlig storlek eller dubbel storlek. Detta är för att man lättare ska få en uppfattning om storleken. (Många arter är väldigt små.) För att just du ska kunna se bilderna i rätt storlek behöver du ange hur stor skärm du har. Detta värde kan du räkna ut och ange här.
Närbilderna av skal är tagna med en teknik som kallas fokusstackning. Det innebär att man gör flera exponeringar med kort skärpedjup medan man succesivt förskjuter skärpeplanet över motivet, ofta bara bråkdelar av en millimeter. Sen kombinerar man bilderna i denna samling till en bild med större skärpedjup.
Bilderna på levande djur är tagna antingen i naturen eller i en studio hemma på mitt köksbord. I de fall platsinformation anges syftar den på fyndplatsen.
Om du vill använda någon av bilderna i något eget material är jag tacksam om du hör av dig först.
...framtiden...
Målet är att fylla på med fler bilder och arter som saknas. Håll utkik! Jag skulle gärna ta in andra grupper av blötdjur (snäckor och musslor från både insjö och hav).
Dock är sajtens framtid något osäker. Skälet till detta är i grunden positiv. ArtDatabanken har nämligen börjat jobba med att ta fram artfakta för land- och sötvattenssnäckor. Saltvattensmusslor finns redan på plats.
Det blir alltså i första hand en publicering på webben, men det kan eventuellt bli någon form av bok också. Här har det uppstått en liten intressekonflikt eftersom jag är inblandad i det projektet som fotograf. Bli därför inte förvånad om mina bilder från den här sajten även dyker upp på ArtDatabankens artfaktasidor. Det är i sin ordning. Vi får se om jag orkar underhålla denna sajt också när väl ArtDatabanken är klar med sin.
...sajten...
Den här sajten är uvecklad i Microsoft Visual Studio med C# och MVC.
För en optimerad användarupplevelse används cookies för att spara några inställningar, dock inget personligt.
...mig...
Jonas Roth, boende i Linköping, men med rötterna i Skåne. Jag jobbar som programutvecklare.
Naturintresserad har jag alltid varit, speciellt har jag brunnit för småkrypen. När jag var i åttaårsåldern fick jag ta över en liten snäcksamling. Detta blev snabbt till en hobby som jag sedan utövat och utvecklat.
Kontakta mig genom att skriva några rader på kommentarsidan.
Jonas Roth, Linköping 2015, 2017