Visa millimeter

Cepaea nemoralis

parksnäcka


Beskrivning

Skalet ganska klotformigt, nästan lika högt som brett, upp till 22 × 25 mm. Färgen varierar och den förekommer i flera former. Precis som hos trädgårdssnäckan är grundfärgen är ljusgul eller klargul och sen kan den ha mellan 0 och 5 mörka spirallinjer. Det finns även enfärgat bruna eller rödaktiga varianter. En vanlig variant är gul med en mörkbrun linje på mitten. Läppen på parksnäckan är mörk. Observera dock att läppen bara är färgad hos fullvuxna exemplar.

Liknade arter

Trädgårdssnäckan har samma form och ungefär samma variationer på skalets mönster. Det som framför allt skiljer den från parksnäckan är att den är mindre och att färgen på läppen är ljus.

Observera

Parksnäckan förekommer i många olika färgvariationer, från helgula till randiga. Systemet tillåter dock mer än en variation för tillfället. Det samma gäller för trädgårdssnäckan som dock avbildats i en randig form.

Naturlig storlek - läs mer

Levnadssätt

Parksnäckan är framför allt människospridd och hittas ofta i närheten av bebyggelse, t ex i trädgårdar. Ofta ses den uppklättrad på väggar och i träd.

Mer information…

Länkar

Google bildsök på Cepaea nemoralis

Artportalen, galleri

Dyntaxa

Referenser

M. P. Kerney; R. A. D. Cameron (1979) A Field Guide to the Land Snails of Britain and North-West Europe

Ted von Proschwitz (2009) Snigel – fridstörare i örtagården – vetenskap och fakta

Henrik W. Waldén (2007) Svensk landmolluskatlas


Dela information om parksnäcka på facebook.

Utbredning

Allmän i Skåne. I övrigt finns den kring många samhällen en bit upp i Svealand.