Jämför

Millimeterskala:

Cepaea hortensis
Trädgårdssnäcka

Cepaea nemoralis
Parksnäcka

Beskrivning

Skalet ganska klotformigt, nästan lika högt som brett, upp till 17 × 20 mm. Färgen varierar och den förekommer i flera former. Grundfärgen är ljusgul eller klargul och sen kan den ha mellan 0 och 5 mörka spirallinjer. Det finns även former där linjerna tagit över helt och skalet är helt mörkt. Myningsläppen på en adult trädgårdssnäcka är alltid ljus (vit).

Liknade arter

Parksnäckan har samma form och ungefär samma variationer på skalets mönster. Det som framför allt skiljer den från trädgårdssnäckan är att den är större och att färgen på läppen är mörk.

Observera

Trädgårdssnäckan förekommer i många olika färgvariationer, från helgula till randiga. Systemet tillåter dock inte mer än en variation för tillfället. Det samma gäller för parksnäckan som dock avbildats i en enfärgad form.

Levnadssätt

Lever i de flesta tänkbara miljöer, både fuktiga och torra. I vissa störda miljöer och i anslutning till människan kan den bli mycket vanlig. Den förkommer även i torra sandiga miljöer

Beskrivning

Skalet ganska klotformigt, nästan lika högt som brett, upp till 22 × 25 mm. Färgen varierar och den förekommer i flera former. Precis som hos trädgårdssnäckan är grundfärgen är ljusgul eller klargul och sen kan den ha mellan 0 och 5 mörka spirallinjer. Det finns även enfärgat bruna eller rödaktiga varianter. En vanlig variant är gul med en mörkbrun linje på mitten. Läppen på parksnäckan är mörk. Observera dock att läppen bara är färgad hos fullvuxna exemplar.

Liknade arter

Trädgårdssnäckan har samma form och ungefär samma variationer på skalets mönster. Det som framför allt skiljer den från parksnäckan är att den är mindre och att färgen på läppen är ljus.

Observera

Parksnäckan förekommer i många olika färgvariationer, från helgula till randiga. Systemet tillåter dock mer än en variation för tillfället. Det samma gäller för trädgårdssnäckan som dock avbildats i en randig form.

Levnadssätt

Parksnäckan är framför allt människospridd och hittas ofta i närheten av bebyggelse, t ex i trädgårdar. Ofta ses den uppklättrad på väggar och i träd.
Dölj Dölj
Justera urval

Dela jämförelsen på facebook.